“U coahing procesu klijent i coach su potpuno ravnopravni partneri od kojih je coach lider za proces, a klijent lider za sadržaj.”

Što je...?

Coaching je iznimno učinkovit proces  koji započinje definiranjem  životnih ciljeva klijenta  te poduzimanja konkretnih koraka svrhu njihovih ispunjenja. Od cilja u cochingu se polazi zato što cilj znači motivaciju, a bez motivacije nema pomaka. Motivacija je ono što nas budi, motivacija je onaj pogon koji nas pokreče, i motivacije je uvijek vezana za budućnost.

Zašto?

Motivirani smo  jer se nadamo da ćemo doživjeti određeno emocionalno stanje kada dobijemo ili ostvarimo ono što želimo. Motivacija je zapravo emocija, i ona nas nas pokreče da poduzmemo neku akciju ili da radimo neku mentalnu vježbu. Zato sa stajališta coachinga, za razliku od terapije ili savjetovanje nikada ne polazi od  prošlosti i pitanja kako i kada je nešto nastalo. Polazi se od jasnog definiranja želje-cilja, jer jasnoća  želje pokreće motivaciju koja postaje snažna pokretačka energija.

U coahing procesu klijent i coach su potpuno ravnopravni partneri od kojih je coach lider za proces, a klijent lider za sadržaj.  Jedno od temeljnog načela coachinga je, da klijent najbolje zna što stvarno želi duboko u sebi i kakav život želimo živjeti.  Stoga coach ne nameće svoje mišljenje i stavove klijentu, već  stvara jedan slobodan  prostor kako bi klijent  započeo komunikaciju iz jedne dublje razine, iz razine u kojoj se sam ne usudi razmišljati.  Upravo kroz stvaranje takvog prostora klijentu se otvara prostor za promjene koje on u svakodnevnom životu nema.U svakodnevnom životu nema previše prostora za promjenu, jer je sve već poznato.

Cilj je da klijent  započne misliti o stvarima o kojima inače ne misli, kako bi razgibao um i mozak, te proširio vidike da kvalitetnije riješi problem koji vidi ispred sebe. Upravo tako klijent sam dolazi do odgovora i automatski je spremniji preuzeti odgovornost nego kad mu odgovor netko nameće.  Svatko, pa i klijent voli onaj osjećaj da zna da je sam došao do odgovora, a ne da mu je netko drugi rekao. Drugim riječima, coach kroz otvorena pitanja motivira  klijenta da aktivira svoju prirođenu sposobnost rješavanja problema kako bi postao jedna novija naprednija verzija sebe, koja je svjesnija i odgovornija te kao svjesniji postaje onda sposobniji donositi kvalitetnije odluke vezano za promjenu koju želi postići ili cilj koji želi ostvariti.

coaching, lifesupportonline

Coaching konverzacija uvijek mora biti usmjerena na rezultat / rješenje.

 • Što je vaš cilj?
 • Što zaista želite?
 • Kako ćete se osjećati kada postignete svoj cilj?
 • Koje emocije će najviše prevladavati u vama?
 • Što će biti prva stvar o kojoj ćete pomisliti onda kada ostvarite svoj cilj?
 • Što vas najviše uzbuđuje i inspirira?
 • Koje sve opcije imate na raspolaganju?
 • Što je to što već funkcionira u vašem životu?… neka su od tipična pitanja koje možete ćuti na coaching procesu, a  koja aktiviraju klijentove resurse.

Svrha coaching procesa jest  osnažiti klijenta da postane gospodar svojih odluka i stavova, te stekne hrabrost napustiti neželjene životne situacije kako bi slijedio svoje želje i ciljeve.

Kome i čemu služi?

Coching se koristi kada,

 • želimo napredovati u osobnom ili poslovnom rastu, a naročito kada:
 • želimo postaviti ciljeve i postaviti strategiju za njihovo ostvarenje
 • želimo jasnoću glede donošenja važnih životnih vezano za određeno životno područje ili izabrati između dvije ili više odluka
 • želimo usavršiti neku vještinu ili razviti novu naviku potrebnu za ostvarenje cilja ili promjene
 • promijeniti karijeru ili planirati novu karijeru
 • razviti samopoštovanje i samopouzdanje
 • naučiti kako otpustiti nelagodne i bolne emocije
 • naučiti kako promijeniti način razmišljanja i ograničavajućih uvjerenja koji ne podržava cilj koji želimo postići
 • istražiti i otkriti svoje istinske želje i potrebe

.. i još mnogo toga

Zanimljivosti

kuverte, šareno, lifesupportonline

Pojam coaching prvi put je korišten oko 1830.g. u slangu Oxfordskog Sveučilišta za opis mentora koji «prenosi» studenta kroz ispit. Izveden je od engleske riječi „coach“ koja se u engleskom jeziku prvi put pojavljuje u značenju  riječi „kočija“ kao metafora procesa «transporta» ljudi od mjesta gdje jesu ka mjestu gdje bi željeli biti.

Postoji puno vrsta coachiga, a određuju se na osnovi oblasti ili segmenata života u kojoj klijent očekuje promjenu ili poboljšanje. Kao npr. life coaching business coaching, health coaching, reletionship coaching od kojih su najrašireniji i  najpoznatiji  life coaching i business coaching.

Autor: Tanja Božičević, Life coach

Ciljevi Coaching Emocije i emocionalna svjesnost Komunikacija Metode Metode Custom type Metode Widget Motivacija Navike i disciplina Ostalo Postavljanje granica Promjena Strah Strast i karijera Stres Teške odluke Uspjeh Želje

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *