“EFT je kao prelep muzički instrument a kakva muzika izlazi iz instrumenta, to isključivo zavisi od  znanja i veštine izvođača.”

Što je...?

EFT mnogi nazivaju tapkanje jer se izvodi stimulacijom akupresurnih tačaka vrhovima prstiju. Pošto je način izvođenja ove tehnike toliko drugačiji od svega što je do sada poznato, možda je najlakše objasniti da je EFT uslovno rečeno emocionalna akupunktura (psihološka akupunktura) ali bez iglica tj akupresura. Za nju nije potrebno znati koje tačke su za šta jer je proces tako kreiran da to nije važno.

Suština procesa nije u tačkama koje se tapkaju vrhovima prstiju, mada je tapkanje neophodan deo procesa.

Suština je u  mentalnoj povezanosti sa tačnim aspektom onog što stvara problem tj kako kažemo, stvara energetsko emocionalni poremećaj tj blokadu u našem energetskom sistemu.

Uspeh primene tehnike  tj takozvanog  tapkanja  zavisi prvenstveno od kompleksnosti problema na kom se radi stepena znanja i iskustva onog ko primenjuje tehniku komplementarnih znanja praktičara relevantnih za temu na kojoj se radi.

Zato je razumljivo da se rezultati nekada dobiju u roku od 10tak minuta (izuzetno jednostavan akutni emotivni problem) a nekada su potrebni brojni tretmani, a sa malim stepenom znanja, složenim problemom i nedovoljnim komplementarnim znanjima, rezultati često u potpunosti izostaju. Stoga  i postoje različiti stepeni edukacije za samopomoć kao i profesionalnu primenu. Što više znate, više možete pomoći sebi,  a i drugima ukoliko se radi o profesionalnoj primeni.

svjetla, točke, lifesupportonline

U svakom slučaju EFT profesionalac tj onaj ko uključuje EFT u svoju praksu,  treba da poseduje važeću licencu profesionalne organizacije koja se svake godine obnavlja, jer to tako radi svaka renomirana profesija.

Lepota tehnike je što je na najosnovnijem tehničkom nivou svako može naučiti, čak i malo dete. Primenjena u rukama profesionalca je to sasvim drugačiji nivo rada, gde je  jedina zajednička dodirna tačka tkz. “tapkanje” po bioaktivnim tačkama. EFT je kao prelep muzički instrument a kakva muzika izlazi iz instrumenta, to isključivo zavisi od  znanja i veštine izvođača.

Kome i čemu služi?

Tehnika Emocionalne Slobode se  zaista može primeniti u veoma širokom spektru oblasti, a osnova je rad na emotivnom i mentalnom nivou (uverenja koja nam štete). To znači rad naemocijama koje su zaglavljene, uverenjima koja nas sabotiraju ili nam ne koriste kao iobrascima koji se ponavljaju zbog ovakvih uverenja, kako bi konačno mogli da idemo u željenom pravcu u životu.

Danas se koristi na onom na čemu je teško i poverovati da se može odraditi, počev od bolnih stanja,  čak i do paničnih napada, mnogih zdravstvenih problema koji, kako kaže osnivač, često anegdotalno nestanu jer se omogući proces samoisceljenja nakon uklanjanja energetskih blokada koje su deo emocionalno mentalnih blokada. Ovde je potrebno naglasiti da EFT ne zamenjuje medicinske usuge niti da svaki EFT praktičar ima znanja ili kvalifikaciju za korištenje EFTa u svim oblastima u kojima je EFT pokazao dobre rezultate.

Lepota primene EFTa u zdravstvu, bilo da je u pitanju konvencionala ili alternativa/komplementarna medicina, je u tome što se sa svim može kombinovati i efekti su sinergistički i međusobno se podržavaju

Primena Tehnike Emocionalne Slobode je takođe česta u svim vrstama coaching-a (sportskog, životnog), u poslovnoj srediniukoliko znamo kontekst primene i suštinu problema. Vrlo je korisna svakom roditelju, pedagogu, svakom kome je bitan lični rast i razvoj.

Danas je sve veći broj onih u svetu koji izučavaju ovu tehniku na nivou samopomoći a naravno  onih koji se edukuju za profesionalnu primenu tehnike. Može se sa sigurnosti reći je je ovo pristup budućnosti o kom ćemo sve više slušati.

Zanimljivosti

Najveće studije do danas iz oblasti energetske psihologije su održane u periodu od 14 godina sa 31,400 pacijenata na 11 klinika južne Amerike sa pacijentima koji su imali generalnu anksioznost. Upoređivani su rezultati sa klasičnom kognitivnom terapijom i lekovima, u odnosu na energetsku psihologiju. Rezultati su postizani min. 3 puta brze  sa energetskom psihologijom.

U istraživanju koje je sproveo Dr. Church, 83 učesnika podeljeno je u tri grupe. Jedna grupa je prošla kroz jednočasovni EFT tretman, druga grupa je imala terapiju razgovorom, a treća kontrolna grupa nije prošla ni kroz jedan vid tretmana. Grupa koja je dobila jednočasovni EFT tretman zabeležila je pad nivoa kortizola od 24 procenata, dok ostale dve grupe nisu zabeležile slične rezultate. Kod grupe koja je prošla kroz EFT tretman zabeleženo je i smanjenje psiholoških simptoma kao što su anksioznost, depresija i mnogi drugi, mereni standardnom tehnikom merenja psiholoških simptoma (SA-45).

Istraživanja pokazuju da EFT tehnika beleži uspehe usled sposobnosti balansiranja nervnog sistema, izjednačavajući aktivnosti parasimpatičkog i simpatičkog dela mozga. Parasimpatički sistem, zadužen za obnavljanje ćelija mozga i opuštanje,  pomaže kod smirivanja otkucaja srca, poboljšavanja varenja itd. Simpatički sistem, sa druge strane, priprema nas na fizičku aktivnost povećavajući broj otkucaja srca, sužavanjem zenica itd.

strelica, tirkizna, lifesupportonline

Kao što je navedeno u studiji Dr. Churcha, disbalans između ova dva sistema povezan je sa dugačkom listom bolesti, od visokog krvnog pritiska i problema sa srcem (najčešće kod osoba sa preterano aktivnim simpatičkim regionom), pa sve do depresije, umora, oslabljenog imuniteta (kod osoba sa preteranom parasimpatičkom aktivnošću).

Mada osnivač tehnike kaže: “Probajte EFT na svemu.”, to ne znači da je EFT svemoguć. Ipak, u poređenju sa mnogim drugim pristupima postiže značajno brže rezultate i često rešava i ono što do sada nije bilo moguće.

Autor: Jasmina Kovačev, EFT Master trener AAMET

Afirmacija, Vizualizacija, Manifestacija i ostalo ... Djeca i odgoj EFT Emocije i emocionalna svjesnost Ljepota i opuštanje Ljubav i odnosi Meditacija Metode Metode Custom type Navike i disciplina Novac i Financijska sloboda Opraštanje Promjena Prošlost Samoća i usamljenost Samopouzdanje i Vjera u sebe Sram i Krivnja Strah Stres Uvjerenja i misli Želje

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *