Većina ljudi u životu igra na sigurno. Na prvi pogled, igra na sigurno djeluje doista sigurnije od bilo koje druge životne igre. Manje je rizika, manje straha, manje situacija i mogućnosti da budeš razočaran, povrijeđen, da se osramotiš, da se provlačiš kroz tuđe komentare i sl. Ali igra na sigurno samo na prvi pogled djeluje sigurno, jer dugoročno uopće nije sigurna, a još manje je igra.

Baza „igre na sigurno“ ili ti igre „ne smijem izgubiti“ je zaštita od mogućih opasnosti. Uvijek kada igramo na „ziher“ na neki smo način u obrambenom stavu prema životu i nesvjesno se branimo jer doživljavamo život kao opasan i neprijateljski. Tada smo zapravo u energiji straha i energiji borbe ili bijega i vidimo potpuno drukčije svijet nego kada smo usmjereni na pobjedu, odnosno na ostvarenje određenog cilja. Opasna je, jer nisi svjestan da biraš odnose, poslove, životne situacije i okolnosti po principu „samo da ne izgubim“ i “one koje stvaraju manje stresa“.

Istovremeno naravno potpuno zanemaruješ i stavljaš u drugi plan svoju životnu igru, igru koje te jedina veseli iznutra jer cijelo vrijeme gledaš kako da izbjegneš probleme umjesto da tražiš prilike.

Sve dok igraš na sigurno, sigurno je jedino da ćeš živjeti prosječnost, što je naravno potpuno legitimno za svakoga tko tako izabere. Ali prava igra uvijek je izvan zone sigurnosti i poznatosti, jer strast budi samo ono što je do tada bilo nepoznato i neostvarivo.

avion, papir, zuta, lifesupportonline

Mene su uvijek fascinirali oni „igrači“ koji su imali hrabrosti biti autentični i živjeti neku svoju strast i zaigrati svoju igru, za koju slažete se treba imati i mudrosti i još toga što počinje sa slovom m.

I da, kažu da kod drugih možeš vidjeti samo ono što imaš u sebi.

Autor: Tanja Božičević, Mindfulness trener

Afirmacija, Vizualizacija, Manifestacija i ostalo ... Ciljevi Članak Custom type Motivacija Promjena Želje

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *