Postoji razlog zašto vrlo veliki broj dijeta ne uspijeva.
Mi ne jedemo uvijek samo zato da zadovoljimo glad.

Mnogi od nas koriste hranu kako bi se opustili i nosili s neugodnim emocijama kao što su tuga, strah, usamljenost ili čak dosada. Ali nakon jela se osjećamo samo još gore. Ne samo da je emocionalan problem ostao, nego smo ga još i pojačali jer sada osjećamo i krivnju jer se prejedamo.

Što je emocionalno prejedanje?

Emocionalno ili kako ga neki još zovu stresno prejedanje je korištenje hrane kako bismo se osjećali bolje – jedemo da zadovoljimo naše emocionalne potrebe, ne stvarnu fizološku glad. Možda ćete posegnuti za kutijom sladoleda kao u filmovima kada se osjećate loše, naručiti pizzu kada se osjećate usamljeno ili vam je dosadno ili uzeti neki “junk food” nakon stresnoga dana na poslu.

Povremeno koristiti hranu da se nagradimo, proslavimo nešto ili da budemo bolje volje nije nužno loša stvar. Kada jedenje postane naš prvi mehanizam suočavanja s emocijama -kada je prvi impuls da otvorimo hladnjak kada god smo pod stresom, uzrujani, usamljeni, iscrpljeni ili nam je dosadno- postajete zarobljenici nezdravog vrtloga gdje nikada nije riješena prava emocija ili problem.

emocije, hrana, lifesupportonline1

Emocionalna glad ne može biti utažena hranom.
Hrana u tom trenu donosi dobar osjećaj, ali osjećaji koji su okidači da jedemo su i dalje ovdje. I često se osjećate gore nego prije zbog nepotrebnih kalorija koje ste pojeli. A o slici pred ogledalom nećemo ovaj puta, to neka nam bude druga tema.

Bez obzira koliko se osjećali nemoćnima pred tim emocijama i nemoćnima da stanete na kraj prejedanju uvijek postoji  zdravije rješenje nošenja s vlastitim emocijama.

Prvi korak možete napraviti odmah, odvojite nekoliko minuta vašeg vremena i iskreno si odgovorite na nekoliko pitanja.

  • Da li jedete zbog emocija, jeste li emocionalni izjelica?
  • Jedete li više kada ste pod stresom?
  • Da li jedete kada niste gladni?
  • Nastavljate li jesti kada osjećate da vam je dovoljno?
  • Da li jedete da biste se osjećali bolje (da se smirite i isključite kada ste tužni, ljuti, tjeskobni…)?
  • Da li se nagrađujete hranom?
  • Da li jedete dok vam ne postane mučno?
  • Da li vam hrana daje sigurnost?
  • Da li se osjećate nemoćno ili bez kontrole kada je u pitanju neka određene namirnica ili općenito bilo koja hrana?

Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili sa DA ILI MOŽDA sigurno je to da jedete zbog emocija.

ananas, plava, lifesupportonline

I ja sam bila emocionalni izjelica.

Prvi puta u osnovnoj školi kada se nisam mogla i znala kao dijete nositi s teškom obiteljskom situacijom pa sam bila pretilo dijete kojem su se gotovo svi rugali, a drugi puta kada sam ostala trudna s prvim djetetom i baš se trudnoća poklopila s financijski najtežim periodom u mom životu, tada sam u 5 mjeseci dobila 30 kilograma.

Prošla sam kroz emocionalno prejedanje dva puta u životu i činilo mi se da ja nemam kontrolu nad tim.

Međutim tapkala sam i sređivala svoje emocije. Kako su odlazile neugodne emocije, strahovi, ljutnje, nemoći i tuge otpuštali su se kilogrami, polako i sigurno.

Sada kada sam ih riješila točno mogu prepoznati zašto sam krenula u frižider.

U želji da i vama pomognem kreirala sam 5-tjedni program Tapkanjem do idealne težine gdje ćemo se baviti emocijama i njihovom priznavanju i rješavanju kako bismo imali alat koji nam pomaže otpustiti te negativne emocije a zajedno s njima i kilograme i prejedanja.

Autor: Danijela Medaković, EFT praktičar

Aktivni Bar - Događaji Ciljevi Članak Custom type Coaching Detox Uma Detox Uma - izdvojeno EFT Emocije i emocionalna svjesnost Express yourself Ljepota i opuštanje Motivacija Navike i disciplina Postavljanje granica Priče za detox uma Promjena Stres Svijest i svjesnost Tijelo i vježba Uvjerenja i misli Zdrava hrana

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *