“Sama riječ joga potječe iz Sanskrta, jezika najstarije indijske književnosti, a označava povezivanje, odnosno sjedinjenje Uma, Duha i Tijela kao i svijesti…”

Što je...?

Klasičnom definicijom joga označava sustavan pristup duhovnim kao i fizičkim vježbama unutar Indijskih i religijskih tradicija u njenoj sferi utjecaja. Joga se sastoji od niza poza, meditacija, kontrole disanja, napjeva i drugih tehnika za pomoć pojedincima u izgrađivanju samoostvarenja i olakšavanja bilo kakve patnje i omogućavanju stanja oslobođenja. 

Sama riječ joga potječe iz Sanskrta, jezika najstarije indijske književnosti, a označava povezivanje, odnosno sjedinjenje Uma, Duha i Tijela u božansku svijest. Postizanjem ravnoteže Uma, Duha i Tijela čovjek je u mogućnosti koračati svojim životnim putem na mnogo lakši način, bitno različit od današnjeg ubrzanog stila i načina života. Joga pomaže u svladavanju svakodnevnih zadataka, rješavanju teškoća i briga, dubljem uvidu u razumijevanje sebe, ali i samog smisla života i našeg odnosa prema Bogu.

Želja svih nas je živjeti prvenstveno u skladu sa samima sobom i okolinom koja nas okružuje. Ukoliko nemamo dovoljno razvijeno razumijevanje sebe samih, teško ćemo moći postići unutarnji mir, a samim time i mir s okolinom i svime s čim dolazimo u kontakt tijekom našeg života.

Svakodnevno našu energiju nesvjesno trošimo na stvari, ljude i situacije zbog kojih se osjećamo iscrpljeno i bezvrijedno. U današnje vrijeme naglih promjena u društvu sve više gubimo kompas našeg Unutarnjeg vodstva usmjeravajući našu pažnju upravo svemu onome što nas dovodi u fizički, emocionalni i mentalni nesklad. Stres, nervoza, nesanica, razna fizička oboljenja, depresija i anksioznost su samo neke od nuspojava nesvjesnog udaljavanja od biti onoga što mi zapravo jesmo, duhovna biću koja imaju ljudsko iskustvo.

joga, lifesupportonline

Joga je put kojim možemo ponovno uspostaviti sklad i ravnotežu sami sa sobom i svojom okolinom. Naša iskustva, odgoj, obrazovanje, kulturna, religijska i politička uvjetovanost su izvor našeg viđenja sebe samih i svega što jest. Životi svih nas kreću se upravo unutar tih zadanih okvira misli, osjećaja i prosudbi koje smo pokupili tijekom našeg odrastanja, a koji nas ograničavaju da izrazimo najbolji dio sebe.

Joga nam pomaže raščlaniti cjelokupnu sliku koju smo o sebi i okolini već izgradili i ponovno ju ujediniti u najizvorniju esenciju sebe samih u jedinstvu sa svime što jest.

Mnogi su stilovi joge danas dostupni svima. Neki od najdostupnijih su Ashtanga joga, Vinyasa joga, Kundalini joga, medicinska joga, Dharma joga, Hatha joga itd.

Kome i čemu služi?

Neovisno o stilovima joge zajednički imperativ svih jesu fizičke, emocionalne i mentalne dobrobiti koje dobivamo njenim prakticiranjem.

Neki od benefita

Svakodnevnim prakticiranjem joga smanjuje razinu kortizola, hormona koji se u tijelu luči kada je ono izloženo stresnim situacijama.  Položaji tijela tijekom prakticiranja joge opuštaju određene mišićne skupine u kojima se skladišti negativna energija koja je uzrok anksioznih napadaja.

Znanstveno je dokazano da osobe koje prakticiraju jogu imaju manje razine upalnih markera u krvi. Mnoge znanstvene studije dokazale su kako joga pospješuje zdravlje najbitnijeg organa u ljudskom tijelu te smanjuje mogućnost oboljenja od srčanih bolesti. Joga pomaže u normalizaciji krvnog tlaka i brzine pulsa.

Prakticiranje joge stimulira centre u mozgu zadužene za osjećaj zadovoljstva. Također pospješuje lučenje serotonina, hormona sreće. Kada je ljudski mozak u konstantnom deficitu određenih hormona i neurotransmitera, takvo stanje dovodi do depresije. Joga pomaže u reguliranju kemijskih spojeva, prvenstveno serotonina, dopamina i GABA neurotransmitera.

Prakticiranjem joge tijelo se potiče na sagorijevanje viška kalorija. Samim time pospješuje se i smanjenje tjelesne težine. Joga, suptilno, ali izrazito pozitivno potiče zdrav način ishrane i pomaže u stvaranju zdravih navika.

  • Smanjenje stresa
  • Ublažava anksioznost
  • Smanjuje upale 
  • Pospješuje zdravlje srca
  • Pospješuje kvalitetu života
  • Pomaže pri tretiranju depresije
  • Smanjuje kroničnu bol
  • Regulira tjelesnu težinu

Neki od dodatnih benefita joge su poboljšana fleksibilnost i izdržljivost, poboljšan san, oslobođenje od migrena, bolje držanje tijela, fokusiranost na sadašnji trenuta itd.

Zanimljivosti

Joga nije nikakvo religijsko učenje. Joga je iznad svih danas poznatih religijskih učenja. Joga je Izvor svih njih upravo zato što praktikantu omogućava uvid u Istinu o sebi samima, Bogu i uvid u Istinu svega što jest.

Joga svakom kršćaninu pomaže da postane bolji kršćanin, muslimanu da postane bolji musliman, učitelju da postane bolji učitelj, svakom čovjeku pomaže da postane bolji čovjek.

Upravo zbog ove otvorenosti, ali i zbog svojih terapeutskih, preventivnih i antistresnih benefita, joga je danas obožava od strane stotina milijuna ljudi diljem svijeta.

kamen, lifesupportonline

Autor: Tomislav Dujmović, Yoga practitioner

Izvor: Vlastito znanje i iskustvo

Afirmacija, Vizualizacija, Manifestacija i ostalo ... Duhovnost Joga Ljepota i opuštanje Meditacija Metode Metode Custom type Motivacija Navike i disciplina Ostalo Promjena Tijelo i vježba Uspjeh

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *