“Metoda konstelacija koristi se ne samo u osobnim, obiteljskim, ljubavnim odnosima, već i u poslovnom svijetu u kojem su se našli veliku uporabnu vrijednost u rješavanju međuljudskih odnosa.”

Što je...?

Konstelacije – metoda identificiranja i rješavanja problema

Sistemske konstelacije su metoda koju je u današnjem obliku razvio njemački psihoterapeut i filozof Bert Hellinger. Hellinger je jedan od najprovokativniji psihoterapeuta, autor niza knjiga iz područja psihoterapije. U svom radu donosi životno iskustvo i mudrost dugogodišnjeg djelovanja u svojstvu svećenika i misionara u Južnoafričkoj republici, edukatora, psihoanalitičara, školovanog terapeut u grupnoj i obiteljskoj terapiji.

Konstelacije u svijetu kao i kod nas dobivaju sve više priznanja kao zapanjujuće djelotvorna tehnika jer iznosi na vidjelo koliko je pojedinac određen odnosima s drugima, donosi rješenja u slučajevima, koji se čine nerješivim. Kroz nju uviđaju se duboke veze i odanosti u obitelji ali i zajednici općenito.

konfeti, šareno, lifesupportonline

Kome i čemu služi?

Metoda konstelacija koristi se ne samo u osobnim, obiteljskim, ljubavnim odnosima, već i u poslovnom svijetu u kojem su se našli veliku uporabnu vrijednost u rješavanju međuljudskih odnosa.

Kroz konstelacije voditelj usmjerava cjelokupni sistem prema rješenju, a ne prema zapetljaju/problemu, te dobiva uvid kako posložiti cjelokupno poslovanje da bi se omogućilo poboljšanje u sadašnjem trenutku. Na ovaj način dobivaju se personalizirani savjeti i planovi rasta kako bi se povećali prihodi, ubrzala karijera ili povećao rast poslovanja. Kroz dobro razriješene zapetljaje pomaci koje konstelacijski rad donosi vidjeti će se  dobrobit koja se  reflektira ne samo na poslovanje, nego i na sve zaposlenike, ali i poslovne partnere.

Obiteljske konstelacije počivaju na temelju da svi pripadaju obiteljskom sistemu (obitelji) koji želimo održati ili unaprijediti kvalitetu odnosa koji se dovodi u neravnotežu zbog različitih utjecaja kao što su bolesti, nepovjerenja, prevare, smrt i mnogi drugi događaji koji neposredno i posredno djeluju na članove obitelji. Najčešće obiteljske traume ili tajne nisu nestale i djeluju na sve članove obitelji bez obzira na to znaju li za njih ili ne. Ova tehnika ne negira druge tehnike nego ih nadopunjuj u cilju cjelovitijeg istraživanja i pronalaženja/davanja odgovora..

Svaka konstelacija je, kao i svaka obitelj, prijateljstvo, tvrtka, posve drukčija te je nepredvidivo što će se dogoditi te što će pojaviti među članovima obitelji tj. unutar nekog odnosa. Iskusni voditelji konstelacijskog proces pomoć će objasniti ili razriješiti zaplete.

Osnovni način rada s konstelacijama je grupni, u kojem sudionici sjede u krugu. Osoba koja ima svoju temu/zapetlja/problem/pitanje (onaj/ona čija se tema postavlja – konstelacija) te ju želi riješiti, objašnjava svoju situaciju (njegovu točku gledišta)  voditelju konstelacije i ostalim sudionicima grupe.

Kada je definirana tema konstelacije slijedeći korak je da se odaberu osobe  koje će se naći u konstelacijskom polju koje će dati uvide koji vode riješenu zapetljaja s kojom je klijent došao. Nakon toga, vlasnik konstelacije među sudionicima radionice odabire predstavnike za sebe i druge članove svoje obitelji.

Najčešće sudionike koji nemaju znanja o situaciji koja se rješava. Tako izabrane predstavnike članova obitelji, jednog po jednog, klijent pažljivo razmješta u prostoriji jednog prema drugom, na mjesta za koja osjeća da su za njih ona prava. Nakon toga klijent sjeda natrag na svoje mjesto i prati daljnji tok rada.

Kad se predstavljena obitelj/odnos tako rasporedi u radnom prostoru (koji se naziva obiteljski raspored, ‘order’, ili konstelacija), kreira se posebna pojava – tzv. ‘polje znanja’, koje prostorno i vremenski povezuje članove obitelji. Kroz to polje predstavnici kao ‘antene’ primaju i doživljavaju izvorne energije i odnose postavljene obitelji/odnosa. Često pri tome klijent potvrđuje da raspoređeni predstavnici točno predstavljaju ponašanje članova obitelji. Kroz ovaj vid rada, voditelj postavljene predstavnike u ulogama članova odnosa potiče da ‘dublje osluhnu’ i sami slijede primljene porive za kretanjem (Hellinger to naziva ‘unutarnje kretnje duše’). Često se tada predstavnici prepuste i slijede porive, te pomiču na nova mjesta.

Promjena prostornog rasporeda, tjelesnih osjeta i izjava raspoređenih predstavnika na pitanja voditelja, voditelj pomaže otkriti zapletaje odnosa u sistemu, te vodi rad prema njihovom rješenju, dobrom i za klijenta, i sve druge članove obitelji.

Zanimljivosti

šah, figure, lifesupportonline

Osim grupnog rada konstelacije je moguće raditi i individualno tj. u grupi u kojoj sudjeluju jedan ili dva predstavnika, ili sam klijent, za svoju kritičnu temu.

Učenja o životu, ljubavi i odnosima su često dramatična, uz rast osobne i obiteljske cjelovitosti, pomirenju i otvaranju punoći odnosa kreira se baza za prihvaćanje ljubavi kao temeljne snage za nastavak života.

Autor: Ines Lazarević Rukavina, voditeljica sistemskih konstelacija

Ciljevi Emocije i emocionalna svjesnost Komunikacija Konstelacije Ljubav i odnosi Metode Metode Custom type Novac i Financijska sloboda Obiteljski odnosi Opraštanje Ostalo Promjena Prošlost Rastava i prekid veze Sram i Krivnja Strast i karijera Stres Teške odluke Upravljanje konfliktima Uvjerenja i misli

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *