“Suština navedene vještine predstavlja stvaranje “slobodnog prostora”u našem mozgu i umu što nam omogućuje kratak MIKRO-ODMAK od svojih uobičajenih misli, emocija i emocionalnih reakcija te informacija koje svakodnevno primamo iz svoje okoline.”

Što je...?

Mindfulness je mentalna vještina upravljanja pozornošću koja pozitivno utječe na razvoj snažnog fokusa, učinkovitosti, prilagodljivosti i smanjenje stresa, te nam pomaže da budemo prisutniji u sadašnjem trenutku i svjesniji sebe, svojih misli i emocija te svoje okoline.

Suština navedene vještine predstavlja stvaranje “slobodnog prostora”u našem mozgu i umu što  nam omogućuje kratak MIKRO-ODMAK od svojih uobičajenih misli, emocija i emocionalnih reakcija te informacija koje svakodnevno primamo iz svoje okoline.

Upravo takav MIKRO-ODMAK pruža nam priliku kako bismo mogli REALNO razmotriti ono što se događa u nama i ispred nas te traži našu pozornost i svoje odluke utemeljiti na stvarnim činjenicama, a ne našim subjektivnim pretpostavkama i sjećanjima iz prošlosti. Umjesto REAGIRANJA (ili bježanja ili zanemarivanja nečeg što nam ne odgovara i s čime se ne želimo suočiti), zahvaljujući navedenom MIKRO-ODMAKU, postajemo sposobni svjesno ODGOVORITI na pojedinu situaciju i svoje svakodnevne izbore i odluke usklađivati s promjenom i ciljevima koje želimo ostvariti.

“Između podražaja i reakcije nalazi se naša najveća moć–sloboda izbora.”

-StephenR.Covey(autor knjige Sedam navika uspješnih ljudi)

Na isti način kao što nam redovito vježbanje nudi velike pogodnosti na fizičkom planu. Redoviti mindfulness trening donosi nam ogromne dobrobiti na mentalnoj i emocionalnoj razini, a što se uvelike odražava na razinu naše motivacije, odnose na poslu, razinu energije te općenito zadovoljstvo u životu.

Mindfulness kao aspekt ili stadij naše svijesti ne može se naučiti ili intelektualno razumjeti već se može jedino iskusiti u redovitom treningu. Intelektualno razumijevanje navedenog koncepta, samo po sebi, nema nikakve koristi.

Što to znači u praktičnom smislu?

U praktičnom smislu to znači da što više razvijemo stanje ili aspekt svoje svijesti koji nazivamo Mindfulness, postajemo slobodniji od svojih ograničavajućih načina razmišljanja, imamo jasniju sliku onoga što se zaista događa u našem životu (oslobođeno vlastitih projekcija) i postaje nam lakše donositi izbore i odluke koji podržavaju našu sreću, mir i snažan osjećaj smisla i svrhe.

brod, lifesupportonline, plava

Često smo skloni sebe doživljavati kao “gotov proizvod” i redovito pronalazimo adekvatne riječi kako bismo opisali svoju osobnost. Jednom kada izgradimo sliku samog sebe, postane nam teško mijenjati se pa čak i ako nam slika koju imamo o sebi nije nimalo ugodna.

Međutim, upravo zbog nedovoljne razvijenosti Mindfulness svijesti nismo svjesni činjenice da naša osobnost nije nešto što je statično i zadano već se radi o “nečem” što je u stalnom procesu postajanja.

Ako, primjerice, imate problema sa samopouzdanjem, to samo znači da zbog svojih (uglavnom nesvjesnih) uvjetovanja, na informacije koje primate iz okoline uvijek iznova izabirete reagirati na način koji podržava sliku koju imate o sebi, a koja vam uzrokuje problem sa samopouzdanjem.

Ako, primjerice, često upadate u konflikte, to samo znači da u određenim situacijama često izabirete reagirati na način na koji ste uvjetovani reagirati, a reagirate tako jer nemate svijest o postojanju raznih drugih načina kako možete reagirati.

U oba slučaja vi imate slobodan izbor reagirati na drukčiji način, no stupanj razvoja vaše Mindfulness svijesti uvjetuje kolika je zaista vaša sloboda izbora u svakodnevnom životu.

Razvoj Mindfulness svijesti omogućava nam stvoriti potpuno drukčiji pogled na vlastite misli i emocije kao i na informacije koje primamo iz okoline, što nam otvara vrata u svijet novih mogućnosti. Umjesto da budemo robovi svojih uvjetovanja, postajemo osobe koje imaju mogućnost mijenjati u sebi ono što nas koči da postanemo osoba koja želimo biti.

Svi mi imamo slobodu izbora misliti misli koje želimo misliti. Međutim, to što imamo slobodu izbora istodobno i ne znači da mi to zaista možemo provesti u praksi.

Kome i čemu služi?

Kao najčešći znanstveno dokazani učinci redovitog mindfulness treninga mogle bi se izdvojiti sljedeće dobrobiti:

  • poboljšanje fokusa, učinkovitosti i produktivnosti
  • poboljšanje prilagodljivosti u odnosu na česte i nepredvidive promjene  znatno smanjenje stresa,pritiska, zabrinutosti i ljutnje
  • bolje raspoloženje na poslu i veća motiviranost za postizanje poslovnih ciljeva  snažniji i jasniji fokus i usredotočenost na zadatke i smanjena rastresenost
  • Brže prepoznavanje vlastitih emocionalnih reakcija koje želite promijeniti
  • viša razina samosvijesti, sabranost i emocionalne inteligencije  povećana mogućnost kontrole vlastitih emocija
  • snažniji osjećaj emocionalne stabilnosti i povezanosti sa sobom
  • viša razina radne energije i opušteniji pristup prilikom izvršavanja svakodnevnih poslovnih obveza dublji i kvalitetniji san
  • kvalitetnija komunikacija i bolje razumijevanje sa suradnicima na poslu

Zanimljivosti

Mindfulness kao vještina (metoda) nastala je prije otprilike 2500 godina te se, uglavnom, usavršavala u pojedinim samostanima i školama borilačkih vještina. Tek posljednjih tridesetak godina znanost prepoznaje ogromnu vrijednost mindfulnessa za doba u kojem živimo i radimo.

Preko 20  istraživanja provedenih u sklopu sveučilišta University of British Columbia i Chemnitz University of Technology pokazala su značajne pozitivne promjene u regiji mozga koji se naziva anteriorni cingularni korteks kod sudionika koji su osam tjedana prakticirali mindfulness vježbe i metode. Navedena regija u mozgu zadužena je za samoregulaciju što se primarno odnosi na kontrolu emocija, svjesno upravljanje pozornošću i ponašanjem i mentalnu fleksibilnost uslijed čestih i nepredvidivih promjena.

Nažalost, moderan način života i poslovanja te često (i gotovo neizbježno) „multitaskanje“ smanjuju funkciju anteriornog cingularnog korteksa što nam nužno uzrokuje rastresenost, anksioznost i depresiju.

strelica, tirkizna, lifesupportonline

Uzimajući u obzir to istraživanje, sasvim je razumljivo zašto vodeći stručnjaci na polju emocionalne inteligencije smatraju da je mindfulness jedna od najznačajnijih metoda za razvoj emocionalne inteligencije.

Autor: Tomislav Tomić, Autor programa TT Mindfulness za edukaciju Mindfulness trenera

Ciljevi Duhovnost Emocije i emocionalna svjesnost Komunikacija Ljubav i odnosi Meditacija Metode Metode Custom type Mindfulness Motivacija Navike i disciplina Novac i Financijska sloboda Promjena Samoća i usamljenost Samopouzdanje i Vjera u sebe Sreća Stres Svijest i svjesnost Uspjeh Uvjerenja i misli Želje

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *