“U današnje vrijeme, često zaboravljamo na važnost dodira. Dodir jest način na koji pokazujemo ljubav, te je važan dio razvoja svakog djeteta.”

Što je...?

MISP je vrlo uspješan i profesionalan program, utemeljen na dokazima, a promovira njegu, zdrav dodir u školskom sistemu i općenito u obiteljskom životu.

Program su osmislile Mia Elmsäter i Sylvie Hétu 1999. godine i uvele ga u Veliku Britaniju.
Mia je studirala sport na koledžu 1971. godine i 1984. se školovala za Montessori obrazovanje za djecu. Postala je kvalificirana instruktorica za masažu dojenčadi u Međunarodnoj asocijaciji za masažu dojenčadi (IAIM) 1986. godine, pionirska masaža dojenčadi u Švedskoj i kvalificirana je kao IAIM instruktor / trener 1990. Mia je članica IAIM Odbora za obrazovanje i služila je u međunarodnim i švedskim upravama, kao i vodstvom Međunarodnog ureda IAIM-a 18 godina.

Mia je stvorila i surađivala u nekoliko programa za masažu i dodir, uključujući “Taktilnu stimulaciju” za djecu i odrasle s posebnim potrebama, “terapiju dodirom” koja se koristi u staračkim domovima, “dječja masaža” koja se koristi u dnevnim centrima i “masaža u školama” za djecu školske dobi.

Sylvie je studirala nutricionizam na koledžu 1976. godine i diplomirala na Sveučilištu u Montrealu. Nastavila je studij, završivši tri godine obuke kao učiteljica Steinera (Waldorfska edukacija) 1996. godine.

Godine 1983. postala je kvalificirani instruktor za masažu dojenčadi, a 1989. godine kvalificirani instruktor trener s Međunarodnom udrugom za masažu dojenčadi (IAIM). Ona je pionir dječje masaže u Kanadi. Ona je međunarodna predsjednica IAIM-a već 12 godina. Sylvie je članica Međunarodnog obrazovnog odbora IAIM-a. Osnivala je “Au Coeur de l’Enfance” u svojoj pokrajini 1996. godine, koja se sastoji od usluga i sredstava za obrazovanje roditelja i odgojitelja. Sada u svojoj zemlji i Engleskoj redovito predaje o disciplini, igri i utjecaju tehnologije u obrazovanju. Autorica je knjige ”Pjesma djeteta.”

dodir, lifesupportonline

Mia je kombinirala svoje iskustvo, zajedno sa svojom kolegicom Sylvie Hétu, kako bi kreirala program “Masaža u školama”. Krenule su od ideje da svako dijete na svijetu ima pravo na blagotvorni dodir. Program je prvi puta predstavljen u Londonu, u školi, a istraživanja su pokazala nevjerojatne promjene u životima djece. Agresija među djecom značajno se smanjila, njihov odnos se promijenio, postali su bliskiji te su se čak i više trudili u učenju. Ostale dobrobiti navedene su niže u tekstu.

Danas je MISP prihvaćen i prakticira se već u preko 50 zemalja širom svijeta, a neke od njih su Australija, Belgija, Slovenija, Češka, Kanada, Rusija, Singapur, USA, Škotska, Hong Kong i dr.

Ideja je MISP masažu primjenjivati u vrtićima i osnovnim školama, te je za širu primjenu potrebno odobrenje od ministarstva znanosti i obrazovanja na čemu trenutno radim. Kako bih MISP prezentirala u Hrvatskoj osmislila sam radionice za roditelje i djecu. Prva radionica bila je u ožujku 2018. godine, te su povratne informacije koje sam dobila od roditelja i djece bile i više nego pozitivne. U izvođenju radionice sudjelovala je i moja kćer, a program sam predstavila i u SOS Dječjem selu Lekenik, na što su djeca ostala oduševljena.

Kome i čemu služi?

MISP je program koji je osmišljen za djecu u dobi od 4-12 godina.

Sastoji se od niza jednostavnih pokreta koje prate slike kako bi djeca lakše zapamtila.
Masira se uvijek u paru i to tako da dijete masira dijete ili roditelj dijete i obrnuto. Masira se preko odjeće i to glava, vrat, ramena, leđa, ruke i dlanovi. Masira se jedino uz dozvolu roditelja i djeteta.

Općenite prednosti MISP-a su da pomaže u jačanju imuniteta, smanjuje nivo stresa, povećava proizvodnju opuštajućih hormona, poboljšava koncentraciju i memoriju, razvija poštovanje prema drugima, povećava socijalno uključivanje i empatiju. Smanjuje nasilničko ponašanje i agresiju.

Prednosti MISP-a za dijete su da omogućuje djetetu da nauči razliku između pozitivnog i negativnog dodira (osobito kod zlostavljane djece), potiče i razvija maštu, razvija se veće samopoštovanje i poštovanje drugih, poboljšava koncentraciju, smiruje, smanjuje agresivno ponašanje.

Prednost MISP-a za roditelje su da poboljšavaju komunikaciju između roditelja i djeteta, poboljšanje odnosa između braće i sestara, razvija se bliskost i empatija, daje osjećaj sigurnosti i povezanosti, dijete je mirnije i bolje spava noću. To je aktivnost koju dijete i roditelj dijele zajedno, a i potiče bolje zdravlje i sretniju obitelj.

Prednosti MISP-a za nastavnike su više harmonije unutar učionice, lakše i mirnije upravljanje razredom, veći stupanj postignuća u toku nastavnog plana, smirenije okruženje u razredu. MISP je inovativni način za oživljavanje nastavnog plana putem dodira.

Prednosti MISP-a za cijelu školu je da daje osjećaj jedinstva, djeca različite starosti i iz različitih razreda pomažu jedni drugima, više poštovanja za školsku imovinu, zgrade i školski materijal, škola dobiva bolju reputaciju, kvalitetnija komunikacija između nastavnika. MISP je praktičan alat za smanjenje nasilja u školi.

Prednosti MISP-a za društvo je da se dobiva više poštovanja i razumijevanja jedni prema drugima, niže stope ovisnosti, više bliskosti, brižnosti, empatije, viši nivo socijalnih vještina, mirnije i sigurnije društvo, prihvaćanje dodira kao normalnog i zdravog, manje stresno okruženje te naprednije društvo.

Zanimljivosti

Važnost dodira

U današnje vrijeme, često zaboravljamo na važnost dodira. Dodir jest način na koji pokazujemo ljubav, te je važan dio razvoja svakog djeteta. Od istraživanja o dodiru i osobnih iskustava vjerujem da bi svi ljudi trebali promovirati blagotvoran dodir, u svim fazama života i da on može postati važan korak ka rješavanju osobnih kriza s kojima se suočavamo.

Dodir je osnovna ljudska potreba koja se razvija već u majčinom trbuhu, te putem dodira bebe i djeca uče o svijetu oko sebe i o svojim osobnim granicama. Osim toga, dodirivanje je jedan od najboljih načina da se dijete osjeća priznato i igra ključnu ulogu pri procesu povezivanja između roditelja i djeteta prilikom rođenja. Ako djeca nauče razvijati svoje čulo dodira, imati će jaču vezu sa svijetom u kojem žive, bolje razumijevanje ljudskih bića, dobro razvijen osjećaj sigurnosti i samopouzdanja.

Nedostatak dodira nepovoljno utječe na razvoj djeteta, te ga to dovodi od slabo razvijenih socijalnih vještina, emocionalnih poteškoća, traženja pažnje kroz razne nepodopštine, tendencije sniženog kvocijenta inteligencije, do nekih malo težih slučajeva, kao što je zastoj u razvoju, apatije, nedostatka empatije, depresije, te poteškoće u kontroli ljutnje i agresivnosti.

bty

Nedostatak dodira se može nadomjestiti relativno brzo, ovisno o težini i duljinji trajanja uskraćenosti, kao i o uvjetima odrastanja u obitelji.

Autor: Ana Polančec, MISP Instruktor masaže za djecu

Izvor: Iz stručne literature ”Manual for MISP Instructors”, Mia Elmsäter i Sylvie Hétu.

Postoje i razna istraživanja o utjecaju MISP-a koja možete pročitati klikom OVDJE

Djeca i odgoj Emocije i emocionalna svjesnost Metode Metode Custom type Misp Navike i disciplina Obiteljski odnosi Samoća i usamljenost Tijelo i vježba

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *