“NLP je uputa za upotrebu ljudskog mozga, daje nam efikasne i praktične vještine korištenja mozga u cilju postizanja željenog rezultata.”

Što je...?

NEURO (grč. neuron = živčana stanica) znači da je ljudsko iskustvo posljedica kombinacije primanja i obrade informacija našeg živčanog sustava jer svijet doživljavamo pomoću svojih osjetila (vid, sluh, dodir, njuh, okus)

LINGVISTIČKO (lat. lingva-jezik) upućuje na verbalni i neverbalni jezik. Proučava kako jezik utječe na naše razmišljanje, raspoloženje i određuje naše ponašanje.

PROGRAMIRANJE se odnosi na unutarnje procese koji se odvijaju po određenim obrascima, jer sve što radimo (kupujemo, prodajemo, pregovaramo, zaljubljujemo se, radujemo se, učimo), radimo po određenim obrascima

NLP je više od uspješne komunikacije i skupine vještina i alata koji omogućavaju osobni rast i razvoj. NLP nas uči kako ljudska bića organiziraju ono što vide, čuju, kako filtriraju i pohranjuju informacije iz vanjskog svijeta i kako riječi i ponašanje otkrivaju naš um.

Neurolingvističko programiranje se bavi izvrsnošću u svim područjima života i omogućuje ljudima da postanu izvrsni u onome što žele. Njegovim se znanjima koristimo u poslovnom i privatnom životu. Postoje različite definicije, i svaka od njih NLP definira na jedinstven način jer je NLP ponajprije studija subjektivnog iskustva.

Prema Richardu Bandleru, jednom od osnivača, NLP je stajalište i metodologija iz koje proizlaze tehnike.
Anthony Robbins, jedan od najpoznatijih motivacijskih govornika i autora knjiga o osobnoj promjeni, definira NLP kao reprogramiranje mozga u svrhu postizanja pozitivnih rezultata.

NLP osobno doživljavamo kao skup alata, vještina i tehnika pomoću kojih kreiramo svoj život, uz potpuno preuzimanje odgovornosti za svoje izbore djelovanja!

mozak, lifesupportonline, nlp

Jednostavnost NLP-a, ogleda se u tome što nas uči da sve što činimo obavljamo prema određenim obrascima. Kada jednom otkrijete obrazac kojim radite nešto u čemu ste izvrsni, možete ga ponavljati kad god vam zatreba. Neurolingvističko programiranje vam omogućuje otkrivanje obrasca i nudi konkretne tehnike zamjene tog obrasca, reprogramiranje onim koji vas dovodi do željenoga.

NLP znanja bude i razvijaju unutarnju ljudsku moć i uče nas da je sve moguće. No, najvažnije je da nam daje konkretna znanja i vještine o načinu ostvarivanja mogućega. NLP je uputa za korištenje našeg uma.

Osnovni obrazac promjene glasi:

– utvrditi sadašnje stanje, odrediti željeno stanje i pronaći odgovarajuću tehniku, alat, i vještinu kojima ćete aktivirati resurse za ostvarivanje željenog ishoda, cilja! Resursi su sve ono što nas podržava u ostvarivanju ishoda. Njima pripadaju stanja, misli , strategije, iskustvo, ljudi i događaji. Stanja su skup individualnih neuroloških i fizičkih procesa u određenom vremenu.

NLP slijedi Ghandijevu rečenicu da, ako želite promjenu u svijetu, ta promjena postanite sami. NLP je stil našeg života i naš svjetonazor. NLP vještine i znanja omogućuju nam biti kreatori svoga života, samopouzdano i suvereno, bez traženja krivca, bez kukanja, bez optuživanja. Uz NLP svakim danom postajemo sve bolja verzija sebe.

Kome i čemu služi?

Možemo odgovoriti da se NLP bavi vještinama komunikacije i uključuje alate koji nam omogućavaju bolje razumijevanje s ljudima. NLP nas uči vještine i znanja kako da se bolje razumijemo, iako smo različiti.

NLP je uputa za upotrebu ljudskog mozga. Daje nam efikasne i praktične vještine korištenja mozga u cilju postizanja željenog rezultata.

NLP znanja bude i razvijaju unutarnju ljudsku moć i uče nas da je sve moguće. No, najvažnije je da nam daje konkretna znanja i vještine o načinu ostvarivanja mogućega. On je uputa za korištenje našeg uma, razvija svijest o tome da smo za svoje živote odgovorni sami i da jedino što možemo mijenjati “ono što je u našoj glavi i unutar nas.”

Neurolingvističko programiranje bavi se strukturom subjektivnog iskustva. Uči nas kako ljudska bića organiziraju ono što vide, čuju, osjećaju, kako filtriraju i pohranjuju informacije iz vanjskog svijeta i kako riječi i ponašanje otkrivaju naš um.
Neurolingvističko programiranje bavi se izvrsnošću u svim područjima života i omogućuje ljudima da postanu izvrsni u onome što žele.

Zanimljivosti

Jednostavnost NLP-a, ogleda se u tome što nas uči da sve što činimo obavljamo prema određenim obrascima. Kada jednom otkrijete obrazac kojim radite nešto u čemu ste izvrsni, možete ga ponavljati kad god vam zatreba. Neurolingvističko programiranje vam omogućuje otkrivanje obrasca i nudi konkretne tehnike zamjene tog obrasca, reprogramiranje onim koji vas dovodi do željenoga.

NLP znanja bude i razvijaju unutarnju ljudsku moć i uče nas da je sve moguće. No, najvažnije je da nam daje konkretna znanja i vještine o načinu ostvarivanja mogućega. NLP je uputa za korištenje našeg uma.

NLP COACHING

– je umjetnost stvaranja razgovorom konteksta koji omogućuje prirodni tijek promjene.

NLP coaching je profesionalni, povjerljivi odnos između dvoje ljudi, koji se temelji na otvorenosti, iskrenosti i integritetu, a namjera mu je pomoći klijentu da, na temelju vlastitih vrijednosti, ciljeva i ishoda, živi kongruentno i ispunjeno. – John Overdurf and Julie Silverthorn, Neuro-Energetics.

Profesionalan NLP coaching je interaktivni odnos koji je usredotočen na klijenta i u kojem je klijent aktivni sudionik i poduzima akcije za ostvarenje svojih vizija, ciljeva i želja.

Coaching koristi istraživanje i osobna otkrića za izgradnju klijentove osvještenosti i odgovornosti, i klijentu daje strukturu, podršku i povratnu informaciju. (Prema: Professional and Personal Coaches Association, SAD)

Razlike između NLP coachinga, terapije i savjetovanja

NLP coaching – odnos jednakih, partnerstvo, u kojem se izravno postavljanje pitanja koristi za usmjeravanje i kretanje klijenta prema njegovim ciljevima, željama i ishodima.

Terapija – odnos u kojem je terapeut odgovoran za dijagnosticiranje simptoma ili problema. Terapeut pomaže klijentu da riješi probleme orijentirane prema prošlosti.

Savjetovanje – odnos u kojem je stručnjak angažiran kako bi savjetovao ili podijelio svoje iskustvo.

NLP coaching pomaže pojedincima ili organizacijama da se brže razviju i budu uspješniji. Osmišljava se prema individualnim potrebama klijenta i usmjerava se na ciljeve koje bira klijent

Individualni NLP trening uključuje primjenu NLP tehnika za rješavanje problema prema želji klijenta.

Neka područja primjene coachinga:

  • poslovni odnosi
  • profesionalna orijentacija
  • motivacija, učenje, dobro postavljanje ciljeva
  • bračni odnosi, ljubavne veze, obiteljske veze…
  • roditeljstvo, odnosi s djecom, odnosi s roditeljima…
  • stres
  • osjećaji ljutnje, tuge, straha, krivnje…
  • alergije, glavobolje…

Autor: Dragana Mladenović, Internacionalni certificirani NLP & HNLP Master trener & coach
Bračni par Mladenović (Miroras Centar za osobni rast i razvoj d.o.o)

Ciljevi Emocije i emocionalna svjesnost Komunikacija Ljubav i odnosi Manipulacija Metode Metode Custom type Motivacija Navike i disciplina NLP Novac i Financijska sloboda Obiteljski odnosi Postavljanje granica Promjena Samopouzdanje i Vjera u sebe Sreća Strah Strast i karijera Stres Teške odluke Upravljanje konfliktima Uspjeh Uvjerenja i misli

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *