Pođimo od primjera.

Bliska osoba nam govori o tome koliko joj je teško u životu. Radi težak posao, prima malu plaću, partner joj ne posvećuje pažnju i nema razumijevanja, a djeca se ponašaju kao da ih ničemu nije naučila, kao da nije noći nad njima probdjela i sve od sebe dala.

Mnogi od nas će slušajući to osjetiti sažaljenje. Mnogi smo na taj način i odgajani, slušali smo od svojih roditelja pitanja tipa – Zar ti mene uopće ne žališ?! Ja toliko radim da ti priuštim sve što ti je potrebno, a ti prvi put izađeš u novim hlačama i vratiš se s rupom na koljenu…

pero, zuta, lifesupportonline

Zastanimo na trenutak i osjetimo kakvu vibraciju ima taj osjećaj.
Razmislimo je li sažaljenje jedini logičan osjećaj u toj situaciji. Što je sa suosjećanjem? Kakva je njegova energija? Vrlo je visoka i čista, a u potpunosti po svojoj funkciji može zamijeniti sažaljenje. Dapače, sažaljenje i jest samo manje adekvatna zamjena za suosjećanje koje je iz nekog razloga blokirano. Za suosjećanje je potrebna otvorenost srca. Ako je srce zatvoreno, javit će se u mnogim prilikama zamjene za ljubav. A njih je mnogo, kao što se ljubav javlja u bezbroj oblika.

Pasivnost i odgađanje ponekad nazivamo strpljenjem.
Bijes i agresivnost nadomještaju osjećaj vlastite moći.
Krivnja se javlja umjesto zdravog osjećaja odgovornosti.
Vezanost se stvara na mjestima gdje ljubav nije potpuna.
Tvrdoglavost znamo koristiti umjesto upornosti i ustrajnosti.
Netaktičnost i grubost u komunikaciji nekad se maskiraju u iskrenost, izravnost, otvorenost.

točkice, točka, lifesupportonline

Kontrolu nad voljenom osobom nazivamo brižnošću.
Mnogi od nas ne razlikuju sebičnost i stavljanje sebe na prvo mjesto, a razlika je beskrajno velika. Kao i između napuhanog ega i zdravog osjećaja vlastite vrijednosti.
Hladnoća i suzdržanost znaju se predstaviti kao čvrstoća, jakost, emocionalna stabilnost.
Perfekcionizam nije detaljnost, niti vodi do savršenog rezultata. Vodi do znatnog sužavanja vidika.
Strah od suočavanja s ljudima oko sebe nije miroljubivost.
Zona komfora nije oaza mira i sigurnosti.

Treba znati razlikovati odustajanje od promjene i prihvaćanje trenutne situacije, koje je čak prvi korak prema promjeni.
Međutim, važno je znati da svatko od nas u svakom trenutku i svakoj situaciji koristi najbolji alat koji ima na raspolaganju. Dakle, jednom kad usvojimo zdrav osjećaj odgovornosti, krivnja nam više nije potrebna i lagano se prestaje pojavljivati. Ako iz nje dobivamo i neke druge vrijednosti, ili je rezultat drugih uvjerenja i trauma, tada će se ona i dalje javljati, no to je također moguće osvijestiti i promijeniti.

S druge strane, nijedne se uravnotežene emocije ne treba odreći. U svima je moguće zadržati ljubav – i u ljutnji, tuzi, strahu… Upravo na taj način ostaju u ravnoteži. Tada su blaže i netoksične, lako se otpuštaju i transformiraju.

Vrlo je učinkovit način transformacije emocija njihova verbalizacija. Jednom kad su uvažene i izrečene osobi koja ih je probudila, ili barem bliskoj osobi s kojom ćemo podijeliti uznemirujuću situaciju, emocije postaju protočne i puno lakše odlaze – postaju ljubav ili je za sobom ostavljaju.

Zato je važno razgovarati. Kada si dopustimo izraziti se, misli se poslože, osjećaji oslobode i osvijestimo nemalo stvari kojih nismo ni bili svjesni kad smo počeli govoriti. No, da bi se mogli autentično izraziti, prije svega je potrebno prihvatiti svoju ranjivost i svoje emocije doživjeti kao dar i snagu, umjesto kao slabost i opasnost. Korak po korak, odbačeni i potisnuti dijelovi naše osobnosti se integriraju, iscjeljuju i postajemo cjelovite osobe, koje su u stanju birati najbolju verziju sebe – birati ljubav prema sebi i drugima.

Kada dopustimo da sve opcije budu otvorene, nemamo ograničenja. Smijemo se pobuniti, a možemo i prihvatiti. Ili ostati neodlučni, naknadno shvatiti što mislimo i razabrati kako se osjećamo. U toj se slobodi izbora nalazi duhovni rast, daleko izvan kalupa i granica moranja i zabrana.

Poput svjetlosti u sebi, priznajmo i svoje sjene. U redu je što postoje. Dopustimo im na vrijeme da kažu svoje, prije nego što prerastu u eksploziju ili bolest.

Autor: Martina Warde, Energetski terapeut

Članak Custom type Detox Uma Detox Uma - izdvojeno Emocije i emocionalna svjesnost Komunikacija Ljubav i odnosi Manipulacija Navike i disciplina Obiteljski odnosi Opraštanje Postavljanje granica Priče za detox uma Sram i Krivnja Strah Svijest i svjesnost Uvjerenja i misli

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *