„Samo misli pozitivno“ je rečenica koja mnoge, kao i mene ozbiljno frustrira. Potpuno razumijem sve kojima lifecoahevi i motivacijski govornici idu na živce jer se razbacuju takvim ili sličnim izjava koje naizgled u praksi ne funkcioniraju.

Svatko tko je barem jedanput poslušao takav savjet i krenuo prakticirati misliti pozitivno, izgovarati pozitivne afirmacije i slično, shvatio je da ne postiže željeni rezultat. Nije izostao rezultat zato što su takvi savjeti lažni ili neistiniti, već zbog toga što izjava „samo misli pozitivno“ znači sve samo ne „ Samo“.

Taj dojam kako je pozitiva nešto jednostavno i dolazi instant jest ono što i zbunjuje i iritira. Okrenut misli na pozitivno niti je jednostavno niti dolazi brzo. Riječi „Samo“ nedostaje priložna oznaka vremena, a ta glasi – Par godina. „Samo Par godina“ bi bilo više-manje točan opis vremena potrebnog da pozitivno razmišljanje postane zadano i normalno.

Naravno, kad ljudi čuju da nekoliko godina traje trening preusmjeravanja misli pomisle „Ovi su ludi. Ja da vježbam par godina?“ i zbog nerazumijevanja dužine procesa najčešće odustanu.

Pritom zanemaruju jednu drugu percepciju. Par godina u odnosu na prosječnu dužinu života doista je kratak vremenski period. Još kad pomisliš da će godine svakako proći i ako ne treniraš pozitivu već njeguješ negativu, negativa postati sve veća i izraženija, a život sve teži i izazovniji.

stepenice, lifesupportonline

Kad tako počneš gledati na stvari, stvari se mijenja i više ne možeš ignorirati činjenicu da je doista sve upravo u  načinu na koji promatraš stvari.

Tada više ne možeš zanemarit zaključak kako je doista sve u pozitivnom razmišljanju.

Kao i to da ti odjednom i “lajfkočevi” postaju neki cool likovi

Autor: Tanja Božičević, Mindfulness trener

Afirmacija, Vizualizacija, Manifestacija i ostalo ... Ciljevi Članak Custom type Stres Uspjeh Uvjerenja i misli

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *