Mi uvijek svoju osobnost oslanjamo na nešto i svoje samopouzdanje temeljimo i gradimo na nečemu. Istraživanja pokazuju kako je fizički izgled važan izvor samopouzdanja.

Ali želja da izgledamo bolje, ljepše, mlađe nije samo zbog utjecaja medija i društvenih mreža već, ono najvažnije, građe mozga. Pri pogledu na nešto lijepo dolazi do aktiviranja moždanog centra za ugodu, istog dijela mozga koji postaje aktivan tijekom pozitivnih životnih događaja.

Iako praksa, ali i fizionomija pokazuju očite dokaze kako pogled na nešto lijepo utječe na to kako se osjećamo, istraživanja pokazuju da ispitanici, na pitanje da li je vanjski izgled bitan odgovaraju da nije. Međutim, isti kada trebaju birati uvijek izabiru fizički privlačnije osobe. To dokazuje kako, nije društveno prihvaćeno niti popularno priznati da nam je fizički izgled bitan i da nam je važno kako izgledamo.

Štoviše, kao da je dokaz zrelosti, pameti i duhovnosti stvoriti od sebe sliku osobe kojaje nadrasla važnost izgleda. Kao da samo neke površne i iznutra prazne osobe razmišljaju i „pate“ na izgled. Kao da se nekako moraš opredijeliti za kategoriju: lijepih, ali površnih tj. onih kojima je važan vanjski izgled ili onih koji su zreli, pametni i duhovni, te vanjski izgled stavljaju u drugi plan.

ljepota, veselje, lifesupportonline

Takva isključivost i odvojivost u kategorije, ili vanjska ili unutarnja ljepota dovodi do toga da mnoge žene, ali i muškarci ne izražavaju sebe i svoju osobnost kroz svoj osobni stil i brigu o svom izgledu, zbog straha da ih se ne bi smatralo „površnim“. Mnogi zbog istog ne ističu svoje fizičke prednosti koje pridonose ljepšem izgledu, a posljedično i većem broju zainteresiranih da upoznaju i njihovu unutarnju ljepotu, jer fizički izgled je nešto što se prvo primijeti.

muskarac, buisness, lifesupportonline

Mi postojimo na više razina

emocionalnoj, fizičkoj, mentalnoj, duhovnoj i nezadovoljstvo bilo kojom od njih utječe na sve ostale razine nas. Mišljenje o tome kako izgledamo, utječe na to kako se osjećamo sami sa sobom, a to kako se osjećamo utječe na to kako zračimo.

Osim toga, svi imamo ego i on utječe na nas. Važno ga je uključiti i akceptirati, jer on je dio ove naše ovozemaljske priče, i ako mu ne dopustimo izražavanje ne možemo imati izbalansiranu osobnost. Uključiti ego, ne znači djelovati iz njega i zanemariti ili staviti u drugi plan unutarnju ljepotu i ostale kvalitete, nego ga biti svjestan. Jer sve dok mi ne njegujemo jednako um, tijelo i duh od duhovnosti nema ništa. Nije duhovnost niti zrelost u suprotnosti s egom, nego u balansu s njim. Sve dok mi nismo usklađeni na svim razinama, ne možemo biti duhovni/zreli, bez obzira koliko se uvjeravali u suprotno.

S druge strane, lijep fizički izgled ne podrazumijeva privlačnost. Privlačnost ne dolazi (samo) od fizičkog izgleda, već od osobne energije i unutarnje ljepote. Unutarnja ljepote je svijest o vlastitoj vrijednosti, ljubav prema svim dijelovima sebe, spontano izražavanje emocija, nedostatak glume i pretvaranja, autentičnosti bez pokušaja da se sviđaš svima, ali i njegovani fizički izgled.

Kao što se ne možeš osloboditi osjećaja manje vrijednosti ako postaneš „netko i nešto“, tako niti unutarnju prazninu ne možeš nikad nadomjestiti lijepom vanjštinom. Ali ljepota je upravo u odustajanju pokušaja da jedno nadomjestimo drugim, već u jednakom njegovanju svega onoga što smo mi. Upravo takva harmonija najviše je stupanj privlačnosti čitaj duhovnosti.

Autor: Tanja Božičević, Mindfulness trener

Članak Custom type Detox Uma Detox Uma - izdvojeno Emocije i emocionalna svjesnost Ljepota i opuštanje Ljubav i odnosi Motivacija Navike i disciplina Ostalo Priče za detox uma Promjena Samoća i usamljenost Samopouzdanje i Vjera u sebe Sreća Svijest i svjesnost Tijelo i vježba Želje

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *